Yeni Edebi Yaam - zg羹r Edebiyat覺n Yeni Buluma Yeri
Zaman: 08 Ekim 2008, 00:11

T羹m zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Yeni bal覺k g繹nder Bal覺a cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Bal覺覺: Sait Faik - Sarn覺癟 (Okunmaya deer hikayelerden)
MesajG繹nderilme zaman覺: 25 Haziran 2008, 12:56 
evrimd覺覺
Salik
Kullan覺c覺 avatar覺

Kay覺t: 29 Mart 2008, 23:29
Rep Puani: 5

Arti Rep puani verEksi Rep puani ver
O kadar bizden bir hikaye ki, insan覺 ta 癟ocukluuna, mahalle arkadalar覺na, komular覺na, okul y覺llar覺na g繹t羹ren, dier taraftan hayat覺n baz覺 ger癟eklerine dikkat 癟ekerken kimi zaman g羹l羹mseten kimi zaman da insan覺n i癟ini s覺zlatan, asl覺nda yaam覺 繹zetleyen bir hikaye. Hangimizin ba覺ndan ge癟medi ki bu anlat覺lanlar?
SARNI
Da覺n eteine beyaz minareleriyle sar覺lm覺 bu ehrin lisesi, zaman ge癟tik癟e daha canl覺, daha berrak hat覺ralarla bize d繹ner, bizi tekrardan i癟ine al覺rd覺. Biz herhangi bir s覺n覺ft覺k. Herhangi bir son s覺n覺f olduk n avlusu, ayn覺 zamanda burunlar覺 kollar覺 k覺r覺k heykellerle s羹sl羹 bir m羹ze bah癟esi, ancak son s覺n覺f talebeleriyle muallimlerin gezindii bir yer olan liseyi, bir g羹n ard覺m覺za d繹n羹p bakmadan bakalar覺na b覺rakt覺k Bir daha buraya 繹mr羹m羹z羹n sonuna kadar talebe olarak giremeyeceimizi bile bile. Bu m羹thi bir eydi! Biz ne kadar seviniyorduk!..
San覺yorduk ki, m羹temadiyen g羹zel bir eyi geride b覺rakacak, bir daha ona s羹r羹nemeyecek, onun i癟ine giremeyecek, bir an覺 bir daha yaayamayacakt覺k.
n羹m羹zde hayat Her g羹n bir baka uykuya yat覺p bir baka r羹ya g繹receiz Halbuki zaman a覺r a覺r bizimle beraber akan nehir, bir g繹le var覺yordu. Bu g繹lde art覺k biz akm覺yor, dalgalan覺yorduk. Yahut bana 繹yle geliyordu. oumuz evlenmitik. Birbirimizi liseden beri b覺rakmayan d繹rt arkada hepimiz birer k覺z alm覺t覺k. Ayn覺 mahallede oturuyorduk, ayn覺 yollar覺 tepiyor, evimize var覺yor; ayn覺 kad覺n覺 her akam daha fazla sevmeye 癟al覺覺yorduk. Ayn覺 mezarl覺k kar覺m覺zda idi. Seneler b繹yle ge癟tii halde ayn覺 sar覺覺n, esmer, ayaklar覺 癟覺plak 癟ocuklar hi癟 b羹y羹meden ayn覺 servi aa癟lar覺na t覺rmanmaya 癟al覺覺yorlar, ayn覺 繹l羹lerin talar覺 aras覺nda saklamba癟 oynuyorlard覺. Birdenbire her eyin bir saniyede duruverdiini g繹rm羹t羹k. Daireden evimize, ticarethanemizden fakirhanemize iki arkada d繹nd羹羹m羹z g羹nlerde bir mahalle mescidindeki iptidai mektebini, bah癟esinde bir Roma belediye reisinin burunsuz heykeli dikili lisemizi, 襤stanbulu, dar羹lf羹nunu, bir iki dar羹lmuallimat k覺z覺n覺 hat覺rlar ve bu kadar s羹ratle ge癟mi bir zaman覺n hesab覺n覺 tutard覺k.
Arkada覺m:
Hat覺rlar m覺s覺n? derdi. 襤ptidai mektebimiz Kirazl覺 Mescitti. Bir g羹n eker Hoca derste idi. Bizim 羹kr羹, minareye sabahleyin kimse g繹rmeden 癟覺km覺, pald覺r k羹ld羹r iki teneke devirmiti. Hoca ile beraber sokaa nas覺l f覺rlad覺覺m覺z覺 hat覺rlamaz m覺s覺n?
Hat覺rlamaz olur muyum? Hat覺rlamaz olur muyum?
eker Hoca mektebin kar覺s覺na dikilmi, biz arkas覺nda o bir eyler m覺r覺ldan覺r, sureler okurken birden 羹kr羹, mektep kap覺s覺nda, elinde tenekeler g繹z羹k羹vermiti.
Ya! Ya! Ama iyi adamd覺!.. 羹kr羹ye ceza bile vermemiti. Sa癟lar覺n覺 癟eker gibi okam覺, Yaramaz, demiti, bir daha yapma emi! Bizi korkuttun.
Bu s繹zlere ikimizin de g繹zleri yaar覺rd覺.
Ni癟in? Sanki o g羹nler imdiki kadar g羹zel miydi? Acaba o g羹nler de bug羹nk羹ler kadar durgun deil miydi? Her g羹n, her saat ayn覺 hocay覺 g繹rmez miydik? Senelerce ayn覺 mektebin eiini a覺nd覺rmam覺 m覺 idik? Ayn覺 mahalle imam覺n覺n sesini, minareden, ayn覺 saatlerde duymaz m覺yd覺k?
Evimizin arkas覺nda bir t羹rbe vard覺. 襤癟erde kandil yanar, yeil sandukalar覺n i癟inde kocaman, minare boylu 繹l羹ler yatard覺. l羹lerin kocaman kavuklar覺 vard覺. Bir odan覺n i癟inde kar覺-koca yatarlard覺. Ve bir kandili her akam beyaz sar覺kl覺 bir ihtiyar yakard覺.
K覺 geceleri dar sokaklar birbirine yap覺覺r, bir 繹l羹 ayd覺nl覺k sokaklara iner; yaln覺z t羹rbenin i癟inden 覺l覺k bir ahret ve sakin 繹l羹m havas覺 eserdi. Sokaklarda 癟覺t yoktu. Sonra birdenbire insanlar yats覺dan d繹nerlerdi. Keskin bir 繹ks羹r羹k sesi duyard覺k. Kulak verirdik. Karlar覺 bir lastik ezer; odada beyaz ba繹rt羹l羹, rast覺kl覺 bir taze bir sak覺z patlat覺rd覺. Benim bir ablam vard覺 Davutun bir b羹y羹k aabeyi vard覺. Biz Davut ile beraber aabeyinin bizim evin erik aac覺nda saatlerce beklediini, kar覺n 羹zerine iki kar覺 yad覺覺n覺, ders 癟al覺t覺覺m覺z odada 覺覺覺 s繹nd羹rerek, birbirimize sokularak, nefes almadan r羹ya g繹r羹r ve hi癟bir ey anlamaz, bir癟ok eyler sezer gibi seyretmemi miydik? O Davut kimdi? Kimin 癟ocuu idi. Ni癟in onu hat覺rlad覺k癟a i癟imde bir eylerin s繹k羹l羹p koptuunu, ba覺m覺n birdenbire d繹n羹p bir m羹ddet sustuunu duyuyorum. Bu Davut kimdi? Ka癟覺nc覺 s覺n覺fta ibtidaiyi b覺rakt覺? zerine iki kar覺 kar yaan delikanl覺, acaba ablam覺 Davutun s繹yledii gibi hakikaten 繹pt羹 m羹? Ablam覺n duru, beyaz yanaklar覺n覺 bu elleri, kafas覺, sa癟lar覺 ve ensesi b羹y羹k delikanl覺n覺n, beyaz k繹kl羹 kocaman dileri g繹z羹ken ince dudaklar覺, geni az覺 t羹kr羹kledi mi? Sonra benim o duru beyaz renkli, iki ka覺 birbirine deen etli dudakl覺 ablam ne oldu? bu imdi bazen evinin 繹n羹nden ge癟tik癟e urad覺覺m kocaman memeli bir hakim kar覺s覺 olan kad覺n, benim uzun ve kardan bacakl覺 olan ablam m覺d覺r?
Harp zaman覺nda idik Anam bir sabah ekmein 羹st羹ne belli belirsiz tereya s羹rm羹t羹. B羹t羹n 繹mr羹mce bolca tereyalar s羹r羹lm羹 ekmekler yedim. Fakat o g羹nk羹 tereya覺n sevincini duyamad覺m. G羹n oldu ki, halkla bu 癟ar覺lar覺, sefil d羹kkanlar覺, pis a癟覺lar覺, k覺lalar覺 ve tezgahlar覺 dolduran halkla aram bir u癟urum gibi a癟覺ld覺. Kocaman kahvelerde kravatlar覺 d羹zg羹n, boazlar覺 tok gen癟lerle bilardo oynad覺m. yle lokantalarda yemek yedim ki, bir 繹len yemei paras覺yla be kii bir hafta doyard覺. O tiyatrolarda, o koltuklarda oturdum ki, etraf覺mda beyaz kad覺nlar d羹nyan覺n en kokulu lavantas覺n覺 s羹rm羹lerdi, erkeklerin y羹zlerinde ise bir tek k覺l yoktu. Herkes, her ey p覺r覺l p覺r覺ld覺. Ama neden her zaman k羹癟羹k, m羹tevazi k繹eler arad覺m? Dostlar覺m覺, en sevdiklerimi bu 癟ar覺 i癟lerinin kara 癟ocuklar覺ndan se癟tim Bir tiyatronun galerisinde tan覺t覺覺m birisi, en iyi arkada覺m oldu. Bir tezg璽hta t羹lbent dokuyan narin bir k覺za a覺k oldum Onun ayaklar覺n覺 ellerimin i癟ine ald覺m. Onu paltomun i癟ine saklayarak k覺 geceleri tenha sokaklarda y羹r羹d羹羹m zaman saadeti, ilk defa v羹cuduma bir 36.5 derece hararetle sindirdiimi hissettim. En 癟ok zevki kasaban覺n bayram yerlerinden, akl覺n tatil g羹nleri serpildii 癟ay覺rl覺klardan ald覺m. Kayalara, dalara, bahar覺n ve yabani kokular覺n r羹zgarla beraber dolat覺覺 tepelere t覺rman覺p k羹癟羹k 癟oban 癟ocuklar覺yla konutum. Bir ke癟i kokusu sarm覺 a覺llarda 癟obanlarla arkada oldum. Dert dinledim. Onlar覺n sefaleti ile kederlendim. Saadetleriyle cotum. Her umumi ve herkese a癟覺k yol, a癟覺 d羹kkan覺, bah癟e, k覺r benim oldu. 襤nkaya yollar覺n覺n rengini ezberledim. G繹lge g繹rmeyen yollar benim g繹lgemle doldu.
K繹yl羹lerle beraber demir parmakl覺klara as覺l覺p i癟kili belediye bah癟esinin i癟inden saz dinledim A癟覺k yerlerde oynayan sinemalar覺 paras覺z seyredenlerle yaz g羹nleri birbirimizi ittik.
Mahalle kahvesinde yirmi lira maal覺 posta m羹vezzileri, bal覺k癟覺lar, dostsuz m羹tekaitler, zebun ve sessiz kahvecilerle alt覺 kol iskambil oynad覺m. D羹nya benimdi!
Yine 繹yle zamanlar oldu ki, bir partiden insanlar, 繹teki taraftan olanlar覺 yal覺 iplere ge癟irdiler. Her ikisine de ac覺d覺m. Vurulanla vurulduum, 繹lenle 繹ld羹羹m g羹nler oldu.
Kimdim, neydim, kimi seviyordum?
Her bar覺nacak, her 癟orbas覺 t羹ten, her sobas覺 yanan evde bir kederin, bir bilinmez yaran覺n korkusunu g繹rd羹m. Hat覺rlar覺m: G羹nlerden bir g羹n, d羹nyan覺n en ehvetperest insan覺 olmutum. Ne g繹rsem almak, neye baksam kucaklamak, 覺s覺rmak, sevmek, koklamak, neyi sevsem k覺skanmak, bakalar覺na koklatmamak isterdim. O zaman sarho olmaya giderdim. Durmadan i癟erdim. 襤癟tiim zaman her ey g羹zeldi. Her eyi kuca覺ma alabilirdim. Her eyi 覺s覺tabilirdim!
Bu, yaln覺z bir hayvani his miydi? Yoksa bunun gerisinde sakl覺, a癟覺k bir insanl覺k sevgisi var m覺yd覺? Beni idare edemeyen neydi? Bu d羹nya insan i癟in kafi idi. Bu d羹nyada insan en g羹zel, en b羹y羹k, en bahtiyar olacak mahluktu. O halde, ni癟in sokakta 癟覺plak 癟ocuklar, a癟 gezenler, isiz delikanl覺lar, titreen k繹yl羹ler, yaln覺z namazlar覺n覺 ve torunlar覺n覺 seven ihtiyarlar vard覺?
M羹temadiyen sual sorup hi癟bir cevap alamadan evime d繹nd羹羹m akamlar覺n birimde kar覺m覺 oturmu alar buldum.
Kar覺, dedim. Oca覺n m覺 yanmaz? orban m覺 t羹tmez? Ba覺nda ar覺 m覺 var? Hasta m覺s覺n? Ne alay覺p duruyorsun
Efendi! Sayende, dedi, hi癟bir eksiim, gediim yok Ne a癟覺m, ne a癟覺覺m, halime 羹krederim. Ama k羹rkl羹 mantom yokmu. Baloya gitmezmiim. Haftada bir defac覺k sinemaya da gidemiyormuum. Bunlar覺n ziyan覺 yok!..
yle ise nedir? dedim. Derdin ne Fitnat?..
Anam覺 babam覺 g繹receim geldi dedi.
Kar覺m, vakti hali vakti olduk癟a yerinde 襤stanbullu babas覺n覺 g繹rmeye gideli tam bir sene oldu. D繹nmedi. Babas覺 bana birka癟 sat覺r yazd覺:
Muhterem Damad覺m,
R覺zam olmaks覺z覺n sana varan sevgili k覺z覺m bana avdet etti. ektii sefaleti anlatt覺. Hat覺r覺ma u darb覺 mesel geliyor: Kendi ge癟ememi, kuyruuna da kabak balam覺. imdilik kar覺n覺 g繹ndermiyorum. Boanmak istersen avukat覺m gelip seni g繹recektir. 襤stemezsen ben gelip seni g繹receim. Baki selam.
Onun beni g繹rmemesi i癟in, d羹nyada yapmayaca覺m hi癟bir ey yoktur.
D羹nya birdenbire deiivermiti. Art覺k ne lise hayat覺, ne ge癟mi arkadal覺klar覺n sarho edici hat覺ralar覺, ne de Kirazl覺 Mescitteki iptidai mektebi kalm覺t覺.
imdi uzun boylu, ipince bir 襤stanbul k覺z覺n覺 bo bir odadan, yaan kara bakarak, hat覺rl覺yor, kimseye anlatamayaca覺m, gizli, egoist bir hayat覺 yeniden yaayarak sac sobaya bir iki odun daha at覺yor, kurumu hat覺ralar sarn覺c覺na gizli, bilinmez bir membadan akan ar覺l ar覺l su sesleri duyuyorum. Bu son hat覺ralarla sonuna kadar idareye 癟al覺覺yorum.
Kurun, 12 ubat 1937
Varl覺k (85), 15 ubat 1937de Bir Mektep Arkada覺 ad覺yla yay覺mlanm覺t覺r.

Baa D繹n
 Profil zel mesaj g繹nder E-posta  

Eskiden itibaren mesajlar覺 g繹ster:  S覺rala  
Yeni bal覺k g繹nder Bal覺a cevap ver  [ 1 mesaj ] 

T羹m zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler 癟evrimi癟i

Bu forumu gezen kullan覺c覺lar: Hi癟 bir kay覺tl覺 kullan覺c覺 yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni bal覺klar g繹nderemezsiniz
Bu forumdaki bal覺klara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlar覺n覺z覺 d羹zenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlar覺n覺z覺 silemezsiniz

Aranacak: