|
Havuz Ba覺 Beyaz覺t havuzunun kenar覺ndaki kanepelerden birine oturmu, sizi bekliyorum. Ya覺n覺 alm覺 bir adam覺n yirmi ya覺ndaki 癟ocuk kederlerini, sevin癟lerini yaam覺 ne demektir, diye d羹羹n羹yorum: Belki bir, ge癟 olma hadisesi. Belki de bir 癟eit hazlar覺, kederleri, 癟ocukluklar覺 uzatma temay羹l羹. Ama bu uzayan yaz, k覺覺n gelmeyeceine al璽met deil. K覺 m羹thi olacak, kar yollar覺 kapayacak, bembeyaz ovada 繹l羹l羹k uzay覺p gidecek... Sizi bekliyorum. Sizi g繹receim; i癟imde bir ey koacak. Siz g繹rmeden ge癟eceksiniz. Ben kederle sevinci duyup dalaca覺m istediim 璽leme. D羹nyay覺 yeniden kederlerle kuraca覺m. Sonra 癟ar覺lardan 癟ar覺lara, insan sesleri aras覺nda, her eyi sizinle kurulmu bir ehirde dolaaca覺m. Herkes ge癟ti, siz ge癟mediniz. Y羹z羹n羹z羹 g繹remedim. Bayram覺m, 癟ocukluk bayram覺m sal覺ncaks覺z ge癟mi gibi g繹z羹me ya doldu. Souktan m覺 titriyordum, yoksa heyecandan, 羹z羹nt羹den mi, bilmem. Havuzun suyu bulan覺k. Kap覺n覺n saatleri 12織yi ge癟mi. Kanepelerde kimseler yok.Tramvay ne fena g覺c覺rdad覺! Tramvaydaki adam bir tan覺d覺k m覺yd覺, acaba? Ne diye 繹yle d繹n羹p d繹n羹p bakt覺?... Yoksa kimselerin oturmad覺覺 kanepelerde bu saatlerde yaln覺z pek ba覺bolar m覺 oturur? Kimseler 璽覺k deil mi bu ehirde? Kimseler, bir meydan覺n kanepesinde kimseyi beklemeyecek mi, y羹z羹n羹 bir dakika g繹rmek i癟in kimsenin? nce yan覺mdaki kanepeye oturdular. Biri kad覺n, 繹teki erkekti. Erkek bana g羹l羹msedi. Halim yok g羹lmeye; yoksa tatl覺 tatl覺 g羹l羹msemesine kar覺l覺k verilmeyecek adam deildi. Bu selam yerine ge癟en g羹l羹msemeye neden cevap vermedim? Sizi bekliyordum. H璽l璽 sizi bekliyordum. Belki de, bugun, bu saatte buradan 癟覺kmayacakt覺n覺z... Yoksa hasta m覺yd覺n覺z? Bir ara bir bakas覺nda sa癟lar覺n覺z覺, y羹r羹y羹羹n羹z羹 seyreder gibi olmu, siz olmad覺覺n覺z覺 g繹r羹nce yeniden merak etmi, 羹z羹lm羹; sonra, belki de benim burada oturduumu tahmin etmitir de 繹teki kap覺dan 癟覺km覺t覺r 羹phesine d羹m羹t羹m. Bu 羹pheden 癟abucak cayd覺m. O kadar ehemmiyet verilmeye deer miydim? Ya hasta iseniz!... Sanki hasta idiniz. Koup yata覺n覺z覺n baucuna gelmitim. G繹zlerinizi a癟t覺n覺z. Aln覺n覺z terli idi. 襤ki a癟覺k sar覺 tel terli aln覺n覺z覺n 羹st羹ne yap覺m覺t覺. "Ateim d羹m羹yor" demitiniz. ehre k羹sm羹t羹m. Karaborsalardan ila癟lar getirmitim. 襤yilemitiniz. R覺ht覺m boyunca y羹r羹m羹t羹k. Taze, k覺rm覺z覺 idiniz. Aln覺n覺z terli idi. G羹l羹yordunuz. Alay ediyordunuz. Kouyordunuz, yakalayam覺yordum. Allah esirgesin! Hasta olmay覺n! D繹rt be saniye i癟inde bunlar覺 d羹羹nd羹羹mden adam覺n selam覺na kar覺l覺k vermemitim. D繹rt be saniye bir gecikmeden sonra ben de g羹ld羹m. Bunun 羹zerine adam yerinden kalkt覺, yan覺ma geldi: - Bu caminin ismi ne? Bir t羹rl羹 bulamad覺m caminin ismini, dersem, inan覺r m覺s覺n覺z? H璽l璽 sizinle beraberdim. Hay覺r, hasat fil璽n deildiniz, 癟ok 羹k羹r! Beni g繹rmemek i癟in arka yollardan gidiinizi g繹r羹r gibi oldum. 襤癟imi m羹tevekkil bir s覺k覺nt覺 sard覺. K覺zam覺yorum size... D羹nyaya k覺z覺yorum. En iyi arkada覺ma k覺z覺yorum. -Yok a...- Bu may覺stan baka her eye benzeyen souk bin dokuz y羹z k覺rk alt覺 may覺s覺na k覺z覺yorum. Size k覺zam覺yorum. Arka sokaklardan beni g繹rmemek i癟in ka癟t覺 ise, beni d羹羹nerek gitmitir, diyorum. Hat覺rlad覺m caminin ismini: -Beyaz覺t camii, can覺m! Kad覺n da yerinden kalkt覺. Adam覺n m羹him bir sual sorduunu, cevab覺n覺n b羹t羹n kar覺覺k meseleleri halledeceini ba覺ran pek m羹tecessis bir y羹zle yan覺m覺za geldi. Yan覺na oturdu adam覺n. Bu sefer o sordu: - Ali Sofya hangisi? -u tarafta... Bir iaretle sol taraf覺 g繹sterdim. Anlayamad覺lar ne taraftad覺r Ali Sofya... Elimin g繹sterdii istikameti bir t羹rl羹 kestiremediler. G繹sterdiim yerde kocaman binalar, birbirini kesen, bi癟en yollar, d羹kk璽nlar vard覺. Oradan Ayasofya織y覺 nas覺l bulacaklar? Ama ne yaps覺nlar, 癟aresiz kabullendiler. Zahir oralardad覺r, diye ak覺llar覺ndan ge癟mi gibi y羹z羹me bakt覺lar. Son bir defa daha: -Her halde 覺rakt覺r. dediler. -Yok, pek 覺rak deil. dedim. Adam ellisini asm覺t覺. Toprak rengi y羹z羹nde al覺覺lmam覺 癟izgiler vard覺. -Bunu getirdim k繹yden dedi. arafl覺 kad覺n覺 g繹sterdi: S羹tla癟 gibi buruuk, ufac覺k g繹zleri ile yanaklar覺n覺n elmac覺k kemiklere rastlayan yerleri p覺r覺l p覺r覺l, dileri bembeyaz, y羹z羹ne bak覺nca bir s羹t kokusu duyar gibi oldum. Bu y羹z pembe mi pembe; i癟inde ne g羹zel bir kan ak覺yordu kimbilir... -Hi癟 襤stanbul g繹rmedi bu. Bak覺yor, holan覺yor da g羹l羹g羹l羹veriyor. Holan覺yor pek. Biz L羹leburgaz織l覺y覺z. Ben geldim birka癟 defa 襤stanbul織a. Bu gelmemiti. Camileri gezdiriyordum. - Taksim織e de bir gidin. - Gideceiz. Beyolu織nu da g繹r羹r羹z ha? O da, Taksim織e ulamadan deil mi? - Evet. - Tramvayla m覺 gidelim? - Tramvayla gidin, ya! - Ama biz, T羹nel織den ge癟mek istiyoruz. - T羹nel ilemiyor, kapal覺. Yaa, T羹nel kapal覺 demek... T羹nel織in kapal覺 olmas覺na beraberce 羹z羹l羹yoruz. Kad覺n, elinde gazete k璽覺d覺na sar覺lm覺 bir eyi bana g繹steriyor: -Bak覺r ucuzlam覺, ucuza ald覺k. - Ka癟a ald覺n覺z? - Kilosuna... ne verdikti?.. 450 kurutan verdiler. Te, bak una, 310 kuru verdik. Pahal覺 deil, deil mi? -325 kuru verdik. 700 gram geldi. -Sen be lira verdin. Ne geri verdi sana bak覺rc覺? Hesap ettiler. nce anlaamad覺lar. Sonra anlat覺lar. 310 kurua alm覺lard覺 tencereyi. Ben senin gelmen ihtimali olan yola g繹zlerimi dikmitim. Onlar, hesaplar覺n覺 yapm覺, havuzu seyrediyorlar. Ben ge癟menizden 羹midi kesmiim. Sizi nerede bulabileceimi: "Bana bak覺n! Beni dinleyin, nolur? B覺rak覺n da bir g羹n samim簾 olay覺m. S繹yleyeceklerimi s繹yletmiyorsunuz. Dinleyeceklerimi dinletmiyorsunuz. B覺rak覺n anlatay覺m..." -Bu, dibinden mi kaynar? -Yok can覺m? Babac覺覺m, bu p覺nar m覺? Boruyla i癟ine terkos gelir. Adam yan覺ndakine d繹n羹yor: -Borularla doldururlarm覺. Dibine boru d繹emiler, senin anlayaca覺n. Bana: -Pekii, hani bu, sular覺 f覺k覺rt覺rm覺?.. -Bayramlarda, s覺cak havalarda... Hava souk da ondan f覺k覺rtm覺yorlar. Adam, kad覺na: -Hava souk souk da ondan f覺k覺rtm覺yorlar, anlad覺n m覺? S覺cak havalarda f覺k覺rt覺rlar da insanlar覺 serinletir... Bana da d繹n羹yor: - Peki... -diyor-. Hani 羹st羹ne top korlar da sular lastik topu havaya f覺rlat覺r, oynat覺r durur; 繹yle de yaparlar m覺? Elli ya覺nda adam, ellisine yak覺n kad覺n.. f覺skiyeler, toplar... Onlar, benden de 癟ocuk. Seni g繹rememenin s覺k覺nt覺s覺 da覺l覺yor, seviniyorum. Kad覺n eilip beni dinliyor. Taksim織den, 繹teki camilerden, meydanlardan, Boazi癟i織nden, K覺zkulesi織nden s繹z a癟覺yoruz. Sonunda lak覺rd覺lar覺m覺z bitiyor. Konumuyoruz bir zaman. Ben, size bir m覺sra bulup s繹ylemek istiyorum. Yamurlu havalardan, da yollar覺ndan, kat覺rlardan, 癟覺ng覺raklardan bahseder m覺sralar yok mu yery羹z羹nde? Bu s覺rada adam, kad覺n覺na K覺zkulesi織ni, Haydarpaa織y覺, Selimiye K覺las覺織n覺 anlat覺yor... Bir ara 羹癟羹m羹z de susuyoruz. M羹him eyler d羹羹n羹yor gibiyiz. Hele ben, neler d羹羹nm羹yorum: Kap覺dan 癟覺k覺yorsunuz. Koa koa yan覺ma geliyorsunuz. Kolunuza bile giriyorum. Tam bu s覺rada adam: -K覺覺n donar m覺 bu su? Ne diyeyim ben imdi? z羹nt羹m yine da覺l覺yor: -Donar -diyorum, donar da 癟ocuklar 羹st羹nde kayarlar. Kad覺na d繹n羹yor adam: -Donarm覺; 癟ocuklar 羹st羹nde kayarlarm覺 -diyor. Ne dersin sevgilim, Beyaz覺t Havuzu k覺覺n donar m覺? Murtaza 癟avula kar覺s覺 Hacer anaya ben, donar, dedim.
Sait Faik Abas覺yan覺k
_________________ "H羹z羹n ki en 癟ok yak覺and覺r bize Belki de en 癟ok anlad覺覺m覺z"
|